Nagykamarás Község

Horgász egyesület

 Nagykamarási Horgászegyesület

Boda – tó

A település turisztikai vonzereje a 4,4 hektáros vízfelületû Boda-tó, amely Nagykamarás és Kevermes között, az összekötõ út északi oldalán helyezkedik el. A tó egykori agyagkitermelõ hely, amely a Maros ér vonulatában fekszik, annak egy holtágából alakult ki hõvizi forrással.

A Marosnak legalább 3 ága futott keresztül a községen. Napjainkban a vizét a talajvíz táplálja. A Boda-tó hasznosítása több ezer évre vezethetõ vissza, a tisztálkodást és a szomjoltást szolgálta az embereknek, állatoknak egyaránt, melyet különbözõ ásatások is bizonyítottak.

Mivel a madárvonuláskor fontos szerepet tölt be, a költözõ madarak életében, továbbá élõvilága és közjóléti értéke is jelentõs, ennek következtében helyi védettséget érdemel.

1981-ben alakult meg a Nagykamarási Horgászegyesület, melynek taglétszáma folyamatosan bõvül. Tagjai között felnõtt és gyermek horgász is egyaránt megtalálható.

Felügyeletük alatt halasítás és következetes gazdálkodás indult meg.

A tó medrét keresztgáttal választották el a Maros érvonalának többi részétõl.

Horgászati célokból kotrással mélyítették a tavat, ennek megfelelõen a vízmélység kb 1,5-1,8 méter. A tó partját és közvetlen környezetét rendezetté tették, a parton 1,5-2,0 méter szélességben sétányt alakítottak ki, így a Boda-tó ezáltal körüljárhatóvá vált.

Jelenleg a Boda-tó a Nagykamarási Önkormányzat többségi tulajdonában és a Horgászegyesület használatában van. Hagyományosan évente kétszer kerül megrendezésre horgászverseny a tó területén, melyre az ország különbözõ részérõl érkeznek vendéghorgászok.

Fogható halaink: ponty, amúr, süllõ, csuka, szürkeharcsa, kárász, melyekbõl jelentõsebb halfogások az 5 kg-os, valamint a 6-8 kg-os ponty, 10-15 kg-os amúr és a 25 kg-os szürkeharcsa. A tó területén napijegyes és éjszakai horgászatra is van lehetõség.

A Horgászegyesület elnöke: Orbán Sándor

                              Titkár: Pásztor Tamás

                 Horgászmester: Kirnbauer Kálmán

              Gazdaság Vezetõ: Sallai Mónika

                                 Cím: Nagykamarás, Kossuth 2.

                                   Tel: 06-30-296-8587

                             E-mail.: bodato@vipmail.hu